Wil je een vraag stellen of een afspraak maken? Bel me dan op 020 4211833 (‘s morgens rond 9 uur of ‘s avonds rond 18 uur) jeewijsman@gmail.com

het dopje van de tandpasta

Zoals gezegd zijn veel psychische problemen terug te voeren op een onvoldoende ontwikkeld talent voor verbondenheid. Ik hoef hier niet uit te leggen waarom dat, met name in intieme relaties, problemen geeft. De meesten van ons kennen ze: de onophoudelijke ruzies om het dopje van de tandpasta of het uithollen van de kaas. Hoe onnozel en tegelijkertijd ondermijnend ook, in feite zijn het schijngevechten.

oorzaak

De oorzaak ligt op een diepere, emotionele laag en gaat over twijfel en onzekerheid. Gevoelens die, zolang ze niet worden onderkend, hun ondermijnende invloed blijven uitoefenen. Juist omdat partners zo belangrijk zijn voor elkaar, slepen ze elkaar gemakkelijk mee in strijd of eenzaamheid. De dynamiek van zelfbescherming, aanvallen, opeisen en terug trekken die daardoor ontstaat, wordt in EFT de protestpolka genoemd. Degene die zowel de verwijdering als het verlangen naar verbondenheid het eerst en/of het sterkst voelt (in onze cultuur meestal de –meest- vrouwelijke partner) valt aan, eist op of begint te vitten. Hierdoor kan de ander weinig anders doen dan zichzelf en de relatie beschermen door afstand te nemen. In de verliefdheidsfase speelt dit allemaal niet.

Zelfbescherming als startmotor

EFT therapie vraagt moed omdat je niet langer je zelfbescherming zult kunnen handhaven.
Zonder dat je dat beseft, beschermt elk van jullie zich, reflexmatig, tegen (recente- en vroeger opgelopen) pijn.
Een sterke reflex die werkt als een wig. Een wig die jou en je geliefde uit elkaar houdt. Je zou het kunnen zien als een startmotor die geruisloos aanslaat en een ondermijnende dynamiek in gang zet.

De sterke, warme gevoelens en de intense betrokkenheid op elkaar bieden in deze fase de nodige veiligheid

Afspraak maken

Tel: 020-4211833  (beste tijdstip:
ma t/m za rond 9 uur
ma t/m vrij ook rond 18 uur)

Contactformulier

 

Praktijkadres

Prinsengracht 471 G
1016 HP Amsterdam

Bereikbaarheid